Fíky jsou plodem ze stromu, nebo keře, který se nazývá Fíkovník smokvoň. Strom může dorůstat výšky až deseti metrů. Je původem z Asie, kde stále ještě rostou fíkovníky planě. Strom je velmi stará kulturní rostlina. První záznamy o pěstování fíkovníku se datují již do období okolo tří tisíc let před naším letopočtem. Po sklizni se většinou plody fíkovníku suší, a obsah cukru ve fících zajištuje jejich dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření. Co fíky obsahují Fíky jsou především zdrojem: ü vitamínů E, B6, B1 a B2 ü draslíku ü vápníku ü hořčíku ü železa ü zinku ü mědi ü manganu ü vlákniny Léčivé účinky fíků Kombinace obsažených látek činí z fíků zdraví velmi prospěšné ovoce, které zahání hlad a chuť na sladké. Navíc jsou fíky prospěšné našemu tělu tím, že: ü posilují nervy ü napomáhají při dietách ü podporují soustředění ü pomáhají při únavě ü tlumí bolesti při menstruaci ü pomáhají při redukci hmotnosti ü zmírňují nervové vypětí ü podporují střevní mikroflóru ü napomáhají při zažívacích problémech ü jako okamžitý zdroj energie ü působí blahodárně při nachlazení, kašli a bronchitidě ü napomáhají odkašlávání ü čistí ledviny a močové cesty ü působí mírně močopudně ü jako prevence proti ledvinovým kamenům V dřívějších dobách se z fíkovníku smokvoně používaly listy a kůra. Ty se používaly pro léčebné účely. Vyráběly se z nich různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží. Dnes se v léčitelství používají běžně už jen plody fíkovníku, a to jak čerstvé, tak i sušené. Vaříme z fíků ü Fíky jsou zdravou náhražkou většiny sladkostí. Jejich vlastností a složení skvěle využijeme při přípravě nejrůznějších nápojů a pokrmů. ü Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a sladkosti. ü Fíky lze také použít pro přípravu ovocných koláčů a moučníků. ü Na jihu Evropy se fíky používají jako součást omáček k masovým pokrmům, například při pečení a nadívání masa.